Uit de media

Nederlands English Français Deutsch

Uit de media

Ron Ronell in de Reünie LDS Den Haag

Het KRO-programma ‘De Reünie gaat op zondag 17 september terug naar 1980. Beatrix wordt koningin der Nederlanden, de cent wordt officieel afgeschaft, Joop Zoetemelk wint de Tour de France en in New York wordt John Lennon vermoord. In dit jaar doet de klas van de Christelijke Lagere Detailhandel School uit Den Haag eindexamen. Hoe is het de leerlingen vergaan?

Gerrie wist vanaf zijn zesde jaar al wat hij later wilde worden: clown. Hij leerde op de detailhandelschool hoe je een eigen zaak moest runnen.

Iedere maandag hebben leerlingen eerst corvee voordat de lessen beginnen, omdat weer eens ruiten zijn ingegooid. En regelmatig staat een van de gebouwen in de brand. Wat hebben Max en Marcel hiermee te maken? Een aantal klasgenoten doet de Detailhandel School om zich serieus voor te bereiden op een baan in de handel. Sommigen hebben nog geen idee wat ze willen worden en zijn er vooral voor de lol en het avontuur. Met dit gemêleerde gezelschap kijken we terug naar hoe ze in hun schooltijd waren en wat er nu van hen is geworden. Wie heeft daadwerkelijk een eigen zaak ? Wie is er iets heel anders gaan doen? Wat is terecht gekomen van de kwajongens van toen ? En hield de leraar etaleren werkelijk krokodillen in zijn kelder? Eén ding hebben deze klasgenoten gemeen: ze zijn 43, maar voelen zich allemaal 28.

Gerrie wist vanaf zijn zesde jaar al wat hij later wilde worden: clown. Hij leerde op de detailhandelschool hoe je een eigen zaak moest runnen. Terwijl hij nog op school zat stond hij al vermeld in de Gouden Gids. Hij bedacht een artiestennaam, die ook in het buitenland gemakkelijk uit te spreken is: Ron Ronell. Is het hem gelukt een eigen circus te starten?

Ronald was in de klas een stille jongen. Nu werkt hij bij de politie. Daar komt hij regelmatig voor ernstige situaties te staan. Maar in het voorjaar van 2005 krijgt hij een wel heel grote schok te verwerken. Hij wordt naar een adres gestuurd waar iemand zelfmoord heeft gepleegd. Het blijkt zijn eigen broer te zijn. Dan komt het leven van Ronald in een stroomversnelling. Opeens is hij de oudste zoon, die verantwoordelijkheid op zich moet nemen voor de uitvaart. Ook moet hij de laatste wens van zijn broer vervullen: zijn as verstrooien in Suriname.

De ouders van Cees namen hem na zijn scheiding weer liefdevol thuis op. Het zou maar kort zijn, hij moest alleen even een ander huis zoeken. Dat “even” werd drie jaar. Cees vond het zo gezellig thuis, dat hij helemaal geen zin had in zijn eentje ergens te gaan wonen. Rob Kamphues ontmoet Cees op de dag dat hij voor het eerst van zijn leven echt op eigen benen gaat staan.
    
De moeder van Inez werd ernstig ziek door kanker. In deze moeilijke tijd was haar klasgenoot Corine haar steun en toeverlaat. Zo ontstaat een bijzondere vriendschap. Die gaat zelfs zo ver, dat Inez bij Corine thuis mag komen wonen, nadat haar moeder is overleden Na een paar jaar gaat Inez op zichzelf wonen in Haarlem. Door tegenslagen in hun beider levens, verwatert de vriendschap. In de studio zien zij elkaar voor het eerst sinds jaren weer terug. 

Interview Circus Waltz

MARGOT RONELL - dierenbegeleidster

Dierentrainer, hoe kom je erop?

Dat is zo gegroeid, ik kom uit een grote circus- en variétéfamilie. Mijn grootvader was dompteur (van panters!) en mijn moeder heeft zelfs nog met olifanten gewerkt. Onze familie heeft roots in Oostenrijk, Frankrijk en Italië. We reizen heel internationaal en dan wordt de familie vanzelf ook wel internationaal, als je begrijpt wat ik bedoel.. We hebben nu ook onze eigen circusonderneming, Circus Etoille, waarmee we door heel Nederland touren. We begeleiden veel dieren voor televisie, film, theater en commercials.

Dat is zo gegroeid, ik kom uit een grote circus- en variétéfamilie. Mijn grootvader was dompteur (van panters!) en mijn moeder heeft zelfs nog met olifanten gewerkt. Onze familie heeft roots in Oostenrijk, Frankrijk en Italië.

Voor Waltz gebruik ik onder andere onze poedelshow, waar ik al jaren mee werk. Hond Grundo is speciaal aangeschaft voor Waltz, daar heb ik echt lang naar gezocht, want hij moest natuurlijk perfect zijn, en dat is gelukt! Ook het kleine varkentje Kazimir 2 heb ik speciaal gezocht. Alle andere dieren had ik al (ezel, lama, duiven). Dieren leveren is eigenlijk nooit een probleem, mijn familie is zo groot dat er altijd wel iemand is die iets heeft!  

Een leergierige hond trainen lijkt me eenvoudiger dan een opstandige lama, of niet?

Valt reuze mee, je leert je te richten op het specifieke karakter van ieder dier en dat doe ik met veel geduld en liefde. Lama Max is juist erg leergierig en hij went aan alles, muziek, licht, applaus. Eigenlijk train je de dieren niet, maar begeleid je ze. Ik heb bijvoorbeeld een  koorddansende poes, en zij doet precies wat ze wil. Het enige dat je kunt doen is haar van kleins af aan laten wennen en haar goed begeleiden. Belangrijk is ook dat de dieren zich op hun gemak voelen. Bij ons is dat absoluut het geval, hond Grundo slaapt zelfs altijd samen met Max! Binnenkort doet ezeltje Kazimir 1 (eigenlijk Donna) haar entree in Waltz.

Word je nooit panisch bij de gedachte dat een dier zomaar de tent uit kan rennen of gewoon stennis schopt?

Juist helemaal niet! Ik werk al twintig jaar met dieren, en die vakkundigheid geeft veel vertrouwen. Voordat een training of een nummer begint, heb ik het dier helemaal voorbereid, inclusief alle mogelijke afleiding zoals andere mensen, applaus en camera’s. Als ik bijvoorbeeld zes poedels op een stoeltje laat zitten, dan kunnen mensen ze gewoon aaien of knuffelen.

Waltz, net echt?

Ik ben in het circus geboren en ik heb in heel wat grote circussen gewerkt. Ik moet echt kwijt dat ik een enorm respect heb voor de manier waarop Waltz is neergezet in zo korte tijd. Het is net echt, inclusief de inrichting van de caravans. Ik ga met zeer veel plezier naar de set, het is net alsof ik echt een dag in het circus ben. Iedereen is ook zo enthousiast en werkt keihard. Bovendien wordt het circus eens in een positief daglicht gezet. Ik vind het een hele eer dat ik mee kan doen met zo’n professioneel circus. Circus is geen werk, maar een levensstijl, en daar leef ik voor.